Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Turunçgilde "Göçüren" Hastalığı Uyarısı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

07.05.2014

Güney Amerika, İspanya ve İsrail gibi ülkelerde geçmiş yıllarda görülen, turunçgilde zarara neden olan ve "göçüren" hastalığı olarak bilinen "tristeza" virüsüne karşı üreticilerin tedbirli olması istendi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Kamberoğlu, yaptığı açıklamada, “göçüren” hastalığının Türkiye'de henüz görülmediğini, ancak potansiyel tehlike olduğunu vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Kamberoğlu: “Ekonomik Kayıplara Sebep Olmuş, Çok Tehlikeli Bir Virüs.”

Virüsün kaynağı ve hastalığa uygun konukçu bitki olan turunçgilin Türkiye'de yaygın yetiştirildiğini anımsatan Yrd. Doç. Dr. Kamberoğlu, şunları kaydetti:

"Hastalığı taşıyan vektör olan yaprak biti (Toxoptera citricidus), ülkemizde yok. Hastalığın potansiyel tehlike olduğunu biliyoruz. Bu virüs, dünya turunçgil yetiştiriciliğinde ekonomik olarak önemli kayıplara sebep olmuş çok tehlikeli bir virüs. Hastalık, aşılı turunç anacı üzerinde etki gösteriyor ve ağaca zarar veriyor. Akdeniz Bölgesi’ndeki turunçgil varlığının yüzde 95'ten fazlası aşılı. Bu da Türkiye'nin turunçgil varlığının yüzde 90’ını oluşturuyor. Hastalığın ülkemizde yayılması, turunçgil varlığının yok olacağı anlamına gelir.”

“Hastalık Bulaşınca, Ağaç Kısa Sürede Kuruyor.”

Güney Amerika, ispanya ve İsrail'de önceki yıllarda virüs görüldüğünü, çok sayıda ağacın yok olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Muharrem Kamberoğlu, hastalık bulaştığında kısa sürede ağacı kuruttuğuna dikkati çekti.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi