Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi’nde ‘Ufuk 2020 Programı Bilgi Günü’ Düzenlendi

 

 

Adana (ÇÜHM) -

13.03.2018

Avrupa Komisyonu’nun desteği, TÜBİTAK ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Proje Geliştirme ve Koordinasyon Birimi işbirliği ile Çukurova Üniversitesi’nde UFUK2020 Programı Bilgi Günü düzenlendi.

Mithat Özsan Amfisi’ndeki etkinliğe Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Dekanlar, TÜBİTAK Yetkilileri ve araştırıcılar katıldı.    

Prof. Dr. Kibar, “UFUK2020 Uluslararası Ortaklıklar Yolu Ile Geleceğin Teknolojilerine Yön Vermeyi Hedefliyor.”

Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Avrupa Birliği'nin bilimsel ve uygulamalı araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olmak üzere oluşturulan dünyanın en yüksek bütçeli hibe programının UFUK2020 olduğunu söyledi. Avrupa'nın bilim, teknoloji ve politika uygulamalarının uyumlaştırılması amacıyla başlatılan UFUK2020 Programının Avrupa'nın araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmek, Üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek, AB ülkeleri, AB aday ülkeleri ve AB'nin işbirliği yaptığı ülkelerle, AB politikalarına ilişkin farklı alanlarda işbirliğini geliştirmek amacıyla yürütülmekte olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Kibar, uluslararası ortaklıklar yolu ile geleceğin teknolojilerine yön vermeyi hedeflediğini söyledi.

“Çukurova Üniversitesi Son 5 Yılda 18 AB Destekli Proje Yürüttü.”

Çukurova Üniversitesinin bu kapsamdaki etkinliğini güçlendirerek, çağdaş dünyadaki gelişmelerden kopmadan bilimsel rekabet gücünü arttırmanın en önemli hedefleri olduğunu ifade den Rektör Prof. Dr. Kibar şunları kaydetti;
“YÖK misyon farklılaşması kapsamında Araştırma Üniversitesi olma yolundaki gayretimiz ve adımlarımız bunun en önemli göstergesidir. Bu konuda başarıya ulaşma inancımız tamdır ve en temel güvencemiz de, yetişmiş akademik personelimiz ile bölgemizden aldığımız destektir. Son 5 yıl içerisinde farklı ölçeklerde 18 adet AB destekli proje yürüten üniversitemizin AB kaynaklarından daha fazla yararlanma potansiyeline sahip olduğunu biliyoruz ve bu konuda gerekli adımları da atmaya devam etmekteyiz.”

Prof. Dr. Kibar,” Gelişen ve Değişen Dünyayla Birlikte Üniversitemizde Farklı Bir Sürece Girmiştir.”

Düzenlenen bu etkinlikle, 80 milyar Euro ile dünyanın en yüksek bütçeli hibe programı olan Ufuk 2020’nin Çukurova Üniversitesi ve bölgemiz araştırmacılarına sunacağı fırsatları görme ve ilgili taraflarla tartışma şansı bulduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, “Ufuk 2020’nin sadece en iyi temel araştırmaları destekleyen bir mekanizma olmayıp aynı zamanda uygulamalı ve yenilikçi araştırmalara da öncelik verdiği, farklı ölçeklerdeki özel sektör işletmelerini bir araya getirmesinden anlaşılmaktadır. Özel sektör ile olan işbirliği yollarını açma, uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir konu ve yeniden yapılandırdığımız Teknoloji Transfer Ofisinin önümüzdeki günlerde yeni yapısıyla faaliyete geçmesi, bölgemiz için üniversite sanayi işbirliğinde önemli bir kazanım olacaktır. Hepimiz biliyoruz ki, araştırma ve yenilikçiliğin temel hedefi doğa ve çevreyle uyumlu sürdürülebilir bir büyüme ve yaratılacak yeni istihdam imkanlarıdır. Ufuk 2020’de, önceki programlardan farklı olarak iki önemli değişiklik dikkatimizi çekmekte; birincisi proje süreçlerindeki sadeleşme, diğeri de çok-disiplinli çalışmaların daha da ön plana çıkmış olmasıdır. Özellikle farklı disiplinlerle olan çalışma kültürümüzü geliştirmek ve tek disiplinli araştırmalar gibi eski alışkanlıklarımızdan kurtulmak, üniversitemizin ar-ge ve yenilikçilik anlayışının temelini oluşturmaktadır. Gelişen ve değişen dünyayla birlikte üniversitemiz de farklı bir sürece girmiştir.” dedi.

Çukurova Üniversitesi, Bölgeden Dünyaya Açılan Kapı.

Çukurova Üniversitesi’nin artık temel yapılanmasını büyük ölçüde tamamlamış ve sadece teknolojiyi kullanan değil, teknoloji üreten üniversite olma yolunda evrilmeye başladığını hatırlatan Prof. Dr. Kibar, Üniversite Yönetimi olarak araştırma stratejilerini bu yönde geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Araştırma Üniversitesi olma konusundaki istek ve kararlılıklarının temel nedenin de, bu çıkışı gerçekleştirebilmek olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Kibar, “Araştırma üniversitesi başvurusunu hazırlarken Çukurova Üniversitesi’ni ‘Bölgeden Dünyaya Açılan Kapı’ sloganıyla tanımlamıştık. Üniversitemizi bu çerçevede konumlandırırken yüksek bilim, teknoloji ve uygarlığın olduğu her yer ile bölgemiz ve ülkemiz arasında bağ kurmayı önemli bir sorumluluk olarak görüyor, bu kapsamda AB destekli ortak çalışmalara özel önem veriyoruz.”

Türkiye’den Başarılı Proje Sahibi Araştırmacılar Ile TÜBİTAK Temsilcileri Sunum Yaptı.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’ın konuşmasının ardından TUBİTAK AB Çevre Programları sorumlusu Emre Yurttagül ve Avrupa Komisyonu Araştırma ve İnnovasyon Yetkilisi Bernhard Fabianek konuşmalarını yaptı. Açılış konuşmalarının ardından UFUK2020 Programının genel yapısı, proje önerisi hazırlama ve ortak kuruluş bulma süreci ile  güvenli toplumlar, sağlık ve bilgi iletişim teknolojileri araştırma alanları 2018 yılı çağrılarına yönelik detaylı bilgi sunuldu.  

Etkinlik kapsamında Avrupa Komisyonu yetkilileri, geçmiş çağrılarda destek almış Türkiye’den başarılı proje sahibi araştırmacılar ile TÜBİTAK temsilcileri tarafından sunumlar gerçekleştirildi. 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi