Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

İstanbul Boğazı- Karadeniz Bağlantısının Uygarlığın Gelişimine Etkileri

 

 

Adana (ÇÜHM) -

19.04.2013

Çukurova Üniversitesi tarafından düzenlenen "İstanbul Boğazı-Karadeniz Bağlantısının Uygarlığın Gelişimine Etkileri" başlıklı panel Mithat Özsan Amfisinde gerçekleştirildi. Panele, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, Kurucu Rektör Prof. Dr. Mithat Özsan, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı. Kadir Has Üniversitesi Eski Rektörü ve Türkiye  Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Yücel Yılmaz'ın konuşmacı olarak katıldığı sunumda İstanbul Boğazı-Karadeniz Bağlantısının  Uygarlığın Gelişimine Etkileri başlığı mitoloji, tarih ve jeoloji bağlamında tartışıldı.

Prof. Dr.  Yücel Yılmaz, dünyada benzeri olmayan bir konum sergileyen Boğaziçi ve Haliç'i özel kılan coğrafik, jeolojik özelliklerin, mitoloji ve tarih bilimi ile zenginleştirildiğini ifade etti. Prof. Dr. Yılmaz, Boğaziçi’nin, zigzaglar çizen bir kanal görümünde olduğunu, bazı yerlerde birbirleriyle dik açıya yakın kesinlikte olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yılmaz, Boğazın çok özel ve güzel bir doğaya sahip olmasında bu niteliğinin büyük bir rolü olduğunu belirtti. Boğaziçi’ndeki zigzagların, her iki yakada, her yöne bakan yüzeylerin gelişmesine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Boğaziçi'ni özel kılan niteliklerden birisi de her iki yakada da yamaçların yüksek açıya sahip olmasıdır” dedi. Prof. Dr. Yılmaz, belli düşey aralıklarla, bu yamaçlarda karşılıklı taraçaların yer aldığını, yataya yakın konumdaki bu taraçaların yerleşime çok uygun doğal düzlükler oluşturduğunu ifade etti.Prof. Dr.Yılmaz, İstanbul'un  kuruluş efsanesini anlattığı  sunumda, Boğazın zig zag oluşunu tarihi ve mitolojik örneklerle katılımcılara açıkladı.

Haliç’in kara içinde kalmış, dalgadan ve rüzgardan oldukça korunan, bir deniz cebi, bir koy konumunda olduğunda belirten Prof. Dr. Yılmaz, Haliç'in eski bir akarsu yatağı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, deniz düzeyinin sadece birkaç metre düşmesiyle bu alandaki akarsu/ deniz sınırının Marmara'ya doğru gerileyeceğini belirtti.

Prof. Dr. Yılmaz, "Haliç" adının, içini denizin bastığı bir akarsu ağzını tanımlamak için kullanılan bir coğrafya terimi olduğunu, bu genel ismin, bu koya özel isim olarak verildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Yılmaz, yenikapıda son yıllarda metro kazı tüneli yapıldığını ve bu kazıdan otuz batık gemi çıktığını ifade etti.
Sunum öğrencilerin sordukları sorularla sona erdi.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi