Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi, Bölgedeki Diğer Üniversite Öğrencilerine de Eğitim Veriyor

 

 

Adana (ÇÜHM) -

22.05.2014

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü, sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimini diğer üniversitelerin öğrencileri ve akademisyenleri ile de paylaşıyor. 

Bu kapsamda Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi 4. sınıf öğrencileri ve ilgili öğretim üyelerinden oluşan 37 kişilik bir grup, ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi’ndeki “Uzaktan Algılama ve Coğrafik Bilgi Sistemleri Laboratuvarı”nda eğitim aldı. Öğrenciler Uygulamalı Uzaktan Algılama Eğitimi kapsamında, uzaktan algılama teknolojisi, uydular, uydu görüntüleri, görüntü işleme metotları konusunda, Çukurova Üniversitesi laboratuvarlarında uygulama yaparak sistemi öğrendi.

 

“Teknolojimiz Sadece Bölgemizde Değil, Tüm Türkiye’de Tanınıyor.”

Eğitimi veren ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Kuleli, modern altyapısı ve bilişim teknolojileri ile, sadece bölgede değil Türkiye genelinde bu teknoloji ile tanındıklarını söyledi.
Doç. Dr. Kuleli, “Günümüzün modern ve vazgeçilmez bir teknolojisi olan uzaktan algılama konusunda, gerek uzaktan algılama ile ilgili laboratuvar altyapısı, gerek yazılım, metot, bilgi birikimi ve deneyimli öğretim üyesi altyapısı olarak Üniversitemizin, bölgesinde bu alanda da diğer üniversitelere destek olması ve öncülük etmesi, bizim için gurur vericidir. Yenilenen bilgisayar altyapımızla verdiğimiz bu eğitim, bizi ülke çapında adımızdan daha çok söz edilen bir kurum yapacak.” dedi.

Uzaktan Algılama Yöntemiyle, Objelerle Fiziksel Temas Olmadan da Bilgi Sağlanır.”

Uygulamalı Uzaktan Algılama Eğitimi hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Tuncay Kuleli, işleyişi şöyle anlattı:

“Uzaktan algılama, bir cisim, bir arazi yapısı veya bir doğal olayın fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında, arada herhangi bir fiziksel işlem ve temas olmaksızın, çeşitli algılayıcı sistemler tarafından toplanan veriler yardımı ile bilgi edinme yöntemi bilimidir. Uzaktan algılama, yeryüzünden belirli uzaklıklara, atmosfer ya da uzaydaki uydulara yerleştirilmiş sensörler ve algılayıcı sistemler aracılığıyla, yeryüzünün doğal ve yapay objeleri konusunda bilgi alma ve değerlendirme tekniğidir. Algılama, yeryüzüne dönük olarak, havadan ya da uzaydan uydu görüntüleri veya hava fotoğrafları şeklinde yapılır. Bilgiler, algılamanın objelerle fiziksel temasa geçilmeden gerçekleştirilir. Yeryüzündeki objelerle fiziksel temas olmadan herhangi bir uzaklıktan yapılan ölçümlerle, objeler hakkında bilgi elde edilmesi sağlanır.”

Uzaktan Algılama ile Kaçak Yapılaşma da Tespit Edilebiliyor

Doç. Dr. Tuncay Kuleli, uzaktan algılama ile elde edilen uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları sayesinde, deniz ve kara yüzeyi sıcaklığı, deniz akıntı sistemleri, deniz derinliği, kirletici yayılımı, kaçak yapılaşma, kıyı çizgisi değişimleri, ürün rekolte tahmini, balık sürülerinin yerleri ve daha bir çok izleme ve tespit çalışmasının arazi etüdüne gerek olmadan yapılabildiğini söyledi.

Doç. Dr. Kuleli: “20 Kişinin Aynı Anda Tek Başına, 40 Kişinin İkişerli Çalışabileceği Bilgisayarlı Laboratuvar Altyapımız Var.”

Uydu görüntülerinden alınan bu verilerin elde edilebilmesi için, başlangıç yatırım maliyeti olan bilgisayarlara, görüntü işleme yazılımları konusunda bilgi birikimine sahip uzmanlara ihtiyaç olduğunu belirten Doç. Dr. Kuleli, “Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü olarak, sahip olduğumuz uzun yılların bilgi birikimi ve deneyimi, 20 kişinin aynı anda tek başına, 40 kişinin ikişerli çalışabileceği bilgisayarlı laboratuvar altyapımız var. Ayrıca, lisanslı görüntü işleme ve görüntü yorumlama yazılımları, lisans ve lisans üstü ders programlarımızda yer alan uzaktan algılamayla ilgili derslerimiz ve geliştirdiğimiz metotlarımızla, sadece kendi Üniversitemizin Fakülte dışındaki bölümlerine eğitim ve uygulama hizmeti vermekle kalmayıp, komşu illerimizdeki üniversite öğrencilerine de uygulamalı uzaktan algılama eğitimi verebilecek durumdayız.” şeklinde konuştu.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi