Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Whirlpool (Messier-51) galaksisinden ilk görüntüler!

 

 

25.03.2013

Adana (ÇÜHM) -

Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (UZAYMER) bulunan, ülkemizin beşinci büyük teleskopu ile gökyüzü gözlem altında. Merkeze yeni alınan bu teleskoptan elde edilen ilk görüntüler, Whirlpool (Messier-51) galaksisinden oldu. Dünyadan uzaklığı 24 milyon ışık yılı olduğu tahmin edilen Whirlpool galaksisinden alınan bu görüntü, galaksinin 24 milyon yıl önceki halini göstermektedir. Galaksinin görüntüsü, UZAYMER' de bulunan 50 cm' lik teleskop ile üç değişik filtreden 180 sn'lik alınan pozlar birleştirilerek elde edildi.

 

iletisim1

iletisim1

Rektör Prof.Dr. Mustafa Kibar Orion Yıldızını  (M42) İzledi


Bu çerçevede Rektör Prof.Dr. Mustafa Kibar’a bilgi veren UZAYMER Müdürü Yrd.Doç.Dr. Nuri Emrahoğlu  UZAYMER’in uzay bilimleri alanında bölgenin önde gelen merkezi olmasını ve burada bilim insanlarının yetişmesini hedeflediklerini bildirdi. UZAYMER’i ziyaret eden Rektör Prof.Dr. Mustafa Kibar ziyareti çerçevesinde teleskop aracılığıyla Orion Yıldızını  (M42) izledi. UZAYMER, uzay bilimleri alanında ülkeye katkı sunacak projeler hedefliyor.  Merkez Müdürü Yrd.Doç.Dr. Nuri Emrahoğlu Adana’da planetaryum yada bilim/kültür merkezi kurmayı hedeflediklerini belirtti.  Yrd.Doç.Dr. Nuri Emrahoğlu UZAYMER'in  Adana’daki okullara ve halka da hizmet verdiğini kaydetti. Merkeze her yıl 2500 aşkın öğrenci gelerek teleskoplar aracılığıyla gözlem yapıyor ve gökyüzüne ilişkin meraklarını gideriyor. UZAYMER teleskop sayısını arttırarak uzay bilimlerine ilgili olan tüm gençlerin incelemeler yapabilmesine olanak sağlayacak ortamlar yaratmayı hedefliyor.

UZAYMER Türkiye’nin sayılı merkezlerindendir!


UZAYMER’de astronomi ve astrofizik alanları olarak ayrılan iki tür çalışma yapılmaktadır. Bunlara uzaktan algılama çalışmaları da eklenebilir. Merkezde, özellikle Uzaktan Algılamayla,  kar erimeleriyle oluşan suların akış hızının artması, ormanlıklar ve tarımsal alanların son durumlarını inceleme ve ölçme yapılabilmekte.  Bu konuda Merkez,  Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü gibi farklı bilim dalları ve bilim insanlarıyla birlikte çalışmalar gerçekleştirmekte.  Türkiye’de küresel ısınmayla ilgili ölçümleri de yapabilen donanıma sahip olan UZAYMER,  bu alanda ülkemizde tek merkez konumundadır.

iletisim1
iletisim1
iletisim1

UZAYMER binası özel olarak tasarlanmıştır. Bina Türkiye’de ilk defa Türkiye’nin sayılı astrofizikçilerinden Prof. Dr. Hakkı Ögelman tarafından güneş evi ısınma sistemi olarak tasarlanmıştır. Daha sonraları bu bina Prof. Dr.  Mehmet Emin Özen’in yöneticiliğinde 1991’den itibaren Uzay Bilimleri  Güneş Enerjisi  Uygulama ve Araştırma Merkezi  (UZAYMER) olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Binada güneye bakan cephede dışarı ile izole edilmiş cam çerçeve içerisine alınmış siyah duvarlar “Trombe” olarak adlandırılan ısı depolama duvarları olarak inşa edilmiştir. Bu duvarlar gündüz ışığını depolayarak gece konveksiyon şeklinde bu ısıyı odaya yayar. Bunun yanı sıra merkezde meteoroloji istasyonları olup astronomi için gerekli olan, anlık yağış, yılık toplam yağış, nem, basınç ve sıcaklık ölçümleri de yapılmaktadır.

 

iletisim1

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi