Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Ç.Ü. Uluslararası Öğrenci Sınavı Yapıldı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

06.06.2013

2011 yılında  Yükseköğretim Kurulu’nun yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin esasları yeniden düzenlemesiyle beraber, 30 yıldır ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) kaldırıldı.  

Sınav sistemindeki değişiklikle beraber Üniversiteler yabancı öğrenci kabulünde kullanacağı yöntemleri senato kararı ve YÖK onayı sonrasında belirleyebiliyor. Bu kapsamda Çukurova Üniversitesinin 30 Mayıs 2013 tarihinde yaptığı Çukurova Uluslararası Öğrenci Sınavına  (ÇUÖS)  27 farklı ülkeden toplam 238 Uluslararası Öğrenci Adayı katıldı. Sınava en yoğun başvurular İran, Suriye ve Almanya’dan gerçekleşti.

110 sorudan oluşan ÇUÖS, Genel Yetenek (IQ), Temel Bilimler (Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji) ve Genel Kültür (Tarih, Coğrafya, Felsefe) alanlarında sorulardan oluşuyor. 120 dakikalık sınavda öğrenci adaylarının hazırlanan soruları Türkçe ve İngilizce dillerinde yanıtlaması mümkün.

Sınav sistemindeki değişiklikler

YÖK Genel Kurulunun yurt dışından öğrenci kabul etmek isteyen üniversitelerin YÖK onayı ile yurt dışından öğrenci kabul edebilmesi kararı ile beraber, üniversitelerin kontenjanları toplanarak YÖK tarafından karar bağlanmasının ardından web sayfasında Yurt Dışından Kabul Edilecek Öğrencilerle ilgili tüm üniversitelerin bilgilerini yayınlanıyor.

Bu kapsamda üniversiteler ön lisans ve lisans düzeyinde birinci öğretim, ikinci öğretim uzaktan eğitim ve açık öğretim programlarında yabancı öğrenciler için kontenjan ayırıyorlar. Üniversitelerin yabancı öğrenci kabulünde kullanacağı yöntemler, minimum ve maksimum puanları gibi esaslar bu doğrultuda üniversite senatolarınca kabul ediliyor. Yönerge şeklinde düzenlen bu esaslar YÖK'ün onayından sonra yürürlüğe giriyor.

Çukurova Üniversitesi  “Ön lisans ve Lisans Programları İçin Uluslararası Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesi” kapsamında aşağıdaki Ulusal ve Uluslararası sınav sonuçları ile öğrencilerin üniversiteye kabulünü yapmaktadır.

SINAV/ NOT ORTALAMALARI

EN DÜŞÜK PUAN

EN YÜKSEK PUAN

1

ÖSYM

140

530

2

SAT I

1000

1600

3

ÇUÖS

40

80

4

ABITUR

4

1

5

ACT

21

36

6

IB

28

42

7

FRANSIZ BAKALORYASI DİPLOMASI

12

20

8

GCE AL

140

420

9

Avusturya Matura ((Matura Reifezeugnis) diploması (ters ölçek)

2,5

4

10

İtalya Maturita (Diploma di Maturita) diploması (ters ölçek)

60

100

Bu kapsamda Üniversitemiz 2012 yılında olduğu gibi, 30 Mayıs 2013 tarihinde de ÇUÖS-Çukurova Uluslararası Öğrenci Sınavını yapmıştır.

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi