Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu, İlaç Kullanımında Doğru Bilinen Yanlışları Açıkladı

 

 

Adana (ÇÜHM) -

22.02.2016

Tavsiye İle Tüketilen İlaç İnsan Sağlığını Ciddi Ölçüde Tehdit Ediyor…

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu kamuoyunda ilaç kullanımında doğru bilinen yanlışlarla ligli çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ülkemizde ilaçların doktor tavsiyesi yerine eş, akraba, arkadaş ve komşu tavsiyeleri üzerine eczacı ya da doktora danışılmadan tüketildiğini söyleyen Doç. Dr. Kumcu, bu durumun insan sağlığını ciddi ölçüde etkilediğini söyledi.

Hastanın doktor tarafından muayene edilmesiyle konulan teşhise ve geçerli bir sebebe dayanarak hekimin tavsiye ettiği ilacın, yine hekimin talimatları doğrultusunda kullanılması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu, halk arasında çoğu zaman buna uyulmayarak tavsiye üzerine ilaç tüketildiğini bildirdi. Tavsiye üzerine ilaç kullanımının ilaçtan beklenen etkiyi görememe, beklenmeyen yan tesir veya toksik etki gibi insan sağlığını tehdit eden etkileri doğurduğunu, bunun yanında ciddi bir ilaç israfını da beraberinde getirdiğini söyledi.

“Suistimal Edilen İlaçların Önemli Bir Kısmını Ağrı Kesiciler Oluşturuyor.”

Suistimal edilen ilaçların önemli kısmını ağrı kesicilerin oluşturduğunun altını çizen Doç. Dr. Kumcu, “Bazen ağrı önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Böyle bir durumda ağrının ilaçla kesilmesi, hastalığın teşhisini ve dolayısıyla tedavi edilmesini de geciktirmiş olacaktır.”dedi.

“Bilinçsiz Antibiyotik Kullanımı Çok Sık Görülüyor.”

Yine toplumumuzda soğuk algınlığı ve gribal rahatsızlıklarda antibiyotik kullanımına başlama eğiliminin yüksek olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Kumcu “Antibiyotikler oldukça güçlü ve etkili ilaçlardır. Ancak antibiyotikler sadece hastalık etkeni olan bakterilere etki ederler. Hastalık eğer bakteri kaynaklı değilse ne kadar antibiyotik alınırsa alınsın hastalığın ortadan kalkmasına bir katkıları olmayacaktır. Böyle durumlarda dinlenmek ve iyi beslenmek zaten iyileşmeye gereken katkıyı sağlayacaktır.” dedi.

 

“Bebek, Çocuk ve Yaşlılarda İlaç Kullanımında Daha Hassas Olunmalı.”

Bebek, çocuk ve yaşlılar gibi daha hassas grubu oluşturan bireylerde de eczacı veya doktora danışılmadan ilaç kullanımının istenmeyen sonuçlar doğurabildiğini belirten Doç. Dr. Kumcu şunları kaydetti;

“Bebek, çocuk ve yaşlılarda doğru ilacın, doğru dozda ve uygun aralıklar ile kullanılması büyük önem taşıyor. Bu konuda ilaç temini esnasında eczacıya danışılması, dikkatlice dinlenilmesi ve kullanımda bu önerilerin göz önünde bulundurulması ilacın doğru bir şekilde kullanımını sağlayacaktır.”

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi