Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Türk Mucit, ABD Başkanı Trump’ın Danışmanı İle Yapay Zekâ Üzerine Çalışacak

 

 

Adana (ÇÜHM) -

09.02.2017

Aile fertlerindeki hastalıklardan yola çıkıp bilime ışık tutacak icatlar yaparak tıp literatüre geçmesini sağlayan Türkiye'den Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliği'ne seçilen Dr. Canan Dağdeviren Çukurova Üniversite’sinin konuğu oldu. Dr. Dağdeviren, "Amerika'da Bilimsel ve Akademik Kurumlardaki Çalışma Deneyimleri ve Bilimsel Buluşları” konulu konferans verdi. Dr. Dağdeviren, ilk kez Çukurova Üniversitesinde yaptığı açıklamada ADB Devlet Başkanı Donald Trump’ın danışmanı ile yapay zekâ üzerine birlikte çalışacaklarını duyurdu.

Başarılı bilimsel çalışmalarıyla dünya basınına konu olan Dr. Canan Dağdeviren, yeni buluşlarını da ilk kez Çukurova Üniversitesi’ndeki öğrenci ve akademisyenlerle paylaştı.

 

“Elektronik Meme Kanseri Sütyeni, Kanser Hastaları İçin Umut Işığı Olacak.”
Dr. Dağdeviren, geçen yıl meme kanserinden hayatını kaybeden teyzesinin hastalığından ilham alarak “Elektronik Meme Kanseri Sütyeni” üzerinde çalıştığını açıkladı. Dr. Canan Dağdeviren’in Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) sürdürdüğü ve son aşamasına geldiği elektronik sütyende amaç, meme kanserine yakalanmış kişilerin vücudundan kanser hastalığını uzaklaştırmak. Dr. Dağdeviren, vücudun kıvrımlı tüm noktalarını da saracak ara yüz şeklinde tasarladığı elektronik sütyenin sadece kadınlar için değil erkekler için de meme kanserinin tedavisinde umut ışığı olacağını söyledi.

“Kadınlar Pes Etmeyecek Kadar Delikanlılar…”

Parkinson tedavisinde umut yaratan bir çalışmaya da imza attığını anlatan Dr. Dağdeviren, Çukurova Üniversiteli öğrenci ve akademisyenlerden gelen soruları da yanıtladı.

Bir öğrencinin bilim dünyasında kadın olmanın zorlukları neler? sorusu üzerine ilginç açıklamalarda bulunan Dr. Dağdeviren, “Kadınlara olan tepkisel yaklaşımlar fizikte de bilimde de var maalesef… Bu tepkisel, eleştirel bakış açısı sadece Türkiye’de var gibi algı yaratılmaya çalışılsa da, ben bir bilim kadını olarak Amerika’da da aynı sıkıntıları yaşıyorum. Amerika’da bir icat yaptığımda ‘Bunu gerçekten sen mi yaptın? Birisi sana yardım eti mi?  Bunu tek başına yapabiliyor musun?’ gibi yorumlarda aldım. Sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde kadınların problem yaşadığını çok iyi biliyorum bende onlardan biriyim. Mücadele kadınların hayatının bir parçası, kadınlar pes etmeyecek kadar delikanlılar.” dedi.

 

Dr. Dağdeviren, ABD Başkanı Trump’ın Danışmanı İle Yapay Zekâ Üzerine Çalışacak.

Dr. Dağdeviren’e yöneltilen sorulardan biri de, son zamanların üzerinde çok tartışılan yapay zekâ konusuydu.
Dr. Canan Dağdeviren, ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarından birinin sahibi olduğu, insanların düşüncelerinin okunmasına yönelik çalışmalar yapan ve yapay zekâ üzerinde araştırmalar yapan şirketten ortak çalışma yapmak için aldığı teklifi kabul ettiğini açıkladı. Dr. Dağdeviren yapay zekâ teknolojisinin 5-10 sene içerisinde gerçekleşeceğini savunarak kendisinin de yapay zekâ teknolojisi üzerine çalışmalarının olduğunu kaydetti. Dr. Dağdeviren çalışmalarını yakın bir gelecekte Trump’ın danışmanının sahibi olduğu şirkette yürütecek.

Soru cevapların ardından Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel salondaki tüm dinleyiciler adına Dr. Canan Dağdeviren’e teşekkür ederek çiçek takdim etti. Konferans, Dr. Dağdeviren’in dinleyicilerle selamlaşma ritüeli haline gelen iki elle kalp figürü yaparak objektiflere poz vermeleri ile son buldu.

Haberin görüntü linki:

https://we.tl/3xit24bVv2

https://wetransfer.com/downloads/dcab2ba871e9ea2f942384745ded474320170209083613/0bd9bc

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi