Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

ÇÜ Yayın Kulübü İlk Etkinliğini Gerçekleştirdi

 

 

Adana (ÇÜHM) -

17.03.2015

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Yayın Kurulu tarafından Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı dolayısıyla “Milli Mücadele Döneminde Basın ve Yayın” konulu konferans düzenlendi.

ÇÜ Akif Kansu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Yeni Adana Gazetesi İmtiyaz Sahibi Çetin Remzi Yüreğir ve Gazeteci Salim Büyükkaya katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan “Milli Mücadele Döneminde Basın ve Yayın” konulu konferansta ilk olarak söz alan Gazeteci Salim Büyükkaya, medyanın milli mücadele döneminde ne kadar önemli ve büyük bir görev yaptığını hatırlatarak sözlerine başladı.

“Düşmanın Harekât Güzergahı Posta Güvercinleri Sayesinde Öğreniliyormuş.”

Fransız işgalini reddeden yerel milli direniş örgütlerinin oluşturduğu Kilikya Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'nin bir kolunun Adana'da düşmana karşı silahlı direnişi örgütlemeye başladığını anımsatan Büyükkaya, “Hamza Bey (Hamza Akbulut) isimli Gazinin de de aralarında bulunduğu direniş güçleri Pozantı'da da Fransızlara saldırılar başlatmış. Pozantı Savaşı gece gündüz tam altı gün sürmüş. Düşmanın harekât güzergahını Hamza Bey'in yetiştirdiği posta güvercinleri sayesinde öğreniyorlarmış.” dedi.

“Kızılca Tilki, Ahmet Remzi Yüreğir’den Aldığı Bilgileri Hamza Bey’e Ulaştırıyormuş.”

Gazeteci Salim Büyükkaya, “Kızılca Tiki” adlı posta güvercininin de içinde yer aldığı ve Hamza beyin anlattığı yaşanmışlığı şöyle aktardı;

“Direniş kuvvetlerinin yaptığı ilk gizli toplantıda bayrak, Kuran ve silah üstüne yemin ettikten sonra söz alan Hamza Bey, ‘‘Cemiyetimize iki kişinin daha alınmasını teklif ediyorum'' demiş. ‘Birincisi Adanalı Türkmen Salih, diğeri ise (omzundaki güvercini işaret ederek) Kızılca Tilki' deyince herkes kahkahayı basmış. Alaylı gülüşlere aldırmaksızın kısa bir not yazıp Kızılca Tilki'nin ayağına iliştirmiş ve ‘Bize bir saat kadar müsaade edin' demiş. Kızılca Tilki, bir saate varmadan ayağında cevabi bir mektupla dönünce eğlenceli bir törenle direniş kuvvetlerine katılmış... O günden sonra Kızılca Tilki'nin işi Adana kentinden kırlarda savaşan direnişçilere haber taşımak olmuş. Türkmen Salih, Yeni Adana Gazetesi'nin sahibi ve daha sonra Adana Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'nin kurucusu olan Ahmet Remzi Yüreğir ve Avni Bey'lerden aldığı bilgileri güvercinle Hamza Bey'e gönderiyor. İhtiyaç halinde başka istihbaratlar toplamak için araziye dalıyormuş.”

 

 

“Posta Güvercini Kızılca Tilki de O Şehit Oldu…”

“1919'un ortalarında Fransızlar, direnişi kırmak için Adana ve İskenderun'da geniş çaplı bir operasyon başlatmış. Operasyon öncesinde Fransızlar Hamza Bey'in arkadaşı Salih'i de tutuklamış. İşgal kuvvetleri komutanlığı, Fransız bölgesinden kuzeye doğru uçan kızıl kanatlı tüm kuşların görüldükleri yerde vurulması emrini çıkarmış. Salih Bey'in tutuklanmasından birkaç gün sonra Adana'dan ayağı boş dönen Kızılca Tilki'nin kanadına bir Fransız kurşunu isabet etmiş. Gerçi yara hafifmiş ama Pozantı'nın ardındaki dağlarda bekleyen direniş kuvvetlerinin yanına gelene kadar güvercinin damarlarında kan kalmamış. Yalpalayarak Hamza Bey'in ayaklarının dibine inmiş ve oracıkta gözlerini kapamış. Direniş birliğinin liderinin önerisiyle Kızılca Tilki askeri bir törenle, küçücük bir toprak parçasına gömülmüş...”

 

Yüreğir: “O Zor ve Çetin Koşullarda Gazetecilik Yapmak, Aynı Zamanda Vatan Savunması Yapmak Anlamına Geliyor.”

Yeni Adana Gazetesi İmtiyaz Sahibi Çetin Remzi Yüreğir ise, Milli Mücadeleyi örgütleme amacıyla kurulan Adana Gazetesi’nin Fransızlar tarafından kapatılmasından sonra ‘Yeni Adana’ adıyla tekrar yayın hayatına girdiğini anlatarak başladığı konuşmasında, o zor ve çetin koşullarda gazetecilik yapmanın aynı zamanda vatan savunması yapmak anlamına geldiğini vurguladı.

 

Günümüzde medyanın büyük bir bölümünün halkı aldatan yayınlar yaptığına dikkat çeken Yüreğir, doğru ve gerçek bilgiye ulaşmak için özel bir çaba sarf edilmesi gerektiği belirterek, ancak bilgili ve araştıran insanlar olmak şartıyla gerçeklere ulaşılabileceğinin altını çizdi.

Konuşmaların bitiminde Çukurova Üniversitesi Yayın Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Semir Akarsu, konuklara teşekkür plaketi takdim etti. Konferansın sonunda katılımcılar, konuklarla beraber hatıra fotoğrafı çektirdi.

 
 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi