Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Organ Nakli Konferansı Yapıldı!

 

 

Adana (ÇÜHM) -

25.04.2013

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Hipokrat konferans salonunda gerçekleştirilen konferansın konuğu Türkiye'de ilk yüz ve rahim naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan oldu. Prof. Dr. Ömer Özkan, Yar. Doç. Dr. Özlenen Özkan ve ekibi ile katıldığı konferansta  "Yüz Nakli ve Kompozit Doku Nakli" serüvenini anlattı.

Prof. Dr. Özkan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gelecek yıl ek bir binanın yapılacağını ve bu bölümün tamamen organ nakli ile ilgileneceğini belirtti. Prof. Dr. Özkan, “Hastanemizde hem klinik hem de araştırma üzerine önemli çalışmalar yapılmasını umuyoruz. Oldukça güzel bir alt yapısı var” dedi. Gelecekteki projeler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özkan "Daha çok kadavradan yapılan nakillerde günümüzde canlıya doğru bir kayma var ve bu durumun en önemli nedeni kadavradan yapılan bağışların istenildiği gibi artmamasıdır. Organ nakli için önemli olan çok iyi bir yoğun bakım ekibinin olmasıdır. Organ nakli deyince insanların aklına ilk olarak hayat kurtarıcı organlar gelirdi. Günümüzde ise hayat kurtarmanın yanı sıra hayat kalitesini arttırmaya yönelik nakiller de gerçekleştiriliyor" dedi.

 

"Doku Nakillerinin En İyi Yapıldığı Ülkelerden Biriyiz"


Organ nakillerinin tarihçesinden bahseden Prof. Dr. Özkan "Her Hastanenin kurulma amacı farklıdır. Bizim hastanemizde kurucu rektör tarafından organ nakli üzerine kurulmuştur. Travma sonrası uzuvların kaybedilmesi bizim en önemli endikasyonumuzu oluşturuyor. Ne yazık ki ülkemizde bu hastalıklarla savaşan hiç de azımsanmayacak sayıda insan var. En büyük tecrübemiz ise önceden gerçekleştirilmiş olan organ nakilleridir. Ayrıca doku nakillerinin en iyi yapıldığı ülkelerden biriyiz. Dünyada 23 tane yüz nakli yapıldı. Bunlardan büyük çoğunluğunu travma nedeniyle yapılan nakillerdir. Yanık nedeni ile bu kadar yüz nakli ihtiyacı olan ve bunu yapabilen başka ülke yok. Tabi bunu yaparken hastanın bilgilendirilmesi de önemlidir. Kalp hastası olan bir hastaya riskleri daha kolay kabul ettirebilirsiniz. Fakat kol veya yüz nakli yapılacak bir hastaya ölüm riskini kabul ettirmek daha zordur" dedi. Gerçekleştirdiği başarılı operasyonları anlatan ve hastanın operasyon sonrası kontrolü ile ilgili deneyimlerini paylaşan Prof. Dr. Özkan soru-cevap kısmının ardından konuşmasına son verdi.

Rektör Baş Danışmanı Prof. Dr. Osman Metin Yavuz' un Prof. Dr. Özkan'a çiçek takdim etmesi ile konferans sona erdi.

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi