Arama Bağlantılar ÇÜ Anasayfa
  HABER MERKEZİ  
 
 
Anasayfa
 
Hakkımızda
 
E-Bülten
 
Röportajlar
  Konuşma Metinleri
  Videolar
  Medyada ÇÜ
 
Haber Arşivi
 
İletişim
 

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi 50 Yaşında…

 

 

Adana (ÇÜHM) -

14.11.2017

Çukurova Üniversitesi’nin (ÇÜ) ilk fakültesi olan Ziraat Fakültesi’nin 50. Kuruluş Yıldönümü kutlandı.

Çukurova Üniversitesinin kurulmasına vesile olan Ankara Üniversitesi’ne bağlı Adana Ziraat Fakültesi, kuruluşunun 50. yıl dönümünü görkemli bir törenle kutladı. Kutlamaya Adana Vali Yardımcısı Hanlar İden, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Kurucu Rektör Prof. Dr. Mithat Özsan, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Prof. Dr. Seyhan Tükel, Prof. Dr. Halil Elekcioğlu, dekanlık yapan akademisyenler, emekli öğretim üyeleri, idari personellerle ile, ilgili oda ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

İlk tören sabah saatlerinde Balcalı Kampüsü’ndeki Atatürk Anıtına çelenk konulması ve saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra akademisyenler ve idari personel Mithat Özsan Amfisi’ndeki kutlama törenine katıldı.

1975 Yılında İlk Mezunlarından 3’ü Kadın Ziraat Mühendisiydi.

Ziraat Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlama töreni Çukurova Devlet Konservatuvarı akademisyen ve öğrencilerinin müzik dinletisi ile devam etti. Açılış Konuşmasını, 1975 yılında mezun olan üç kadın Ziraat Mühendisinden biri olan İlknur Tekin yaptı. Tekin konuşmasında kadın olmanın zorluklarını yaşadığını anlatarak, günümüzde kadınların önemli işlere imza attığını söyledi.

Prof. Dr. Torun: “Ankara Üniversitesi Adana Ziraat Fakültesinden, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesine.”

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Bülent Torun ise, “Ankara Üniversitesi Adana Ziraat Fakültesi’nden Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesine 1967-1973” başlıklı sunumunu yaptı. Kurucu Rektör Prof. Dr. Mithat Özsan’ın arşivinden derlediği bilgileri sunan Prof. Dr. Torun, fakültenin kuruluş aşamasını anlattı. Kurucu dekanlarını ve yönetim kurulunu resimlerle tek tek izleyenlere tanıtan Prof. Dr. Torun Misis, Sarıçam ve Kurttepe mevki ile Balcalı üzerinde kampüs arazisinin kurulması konusunda komisyon kurulduğunu ve Balcalı mevkiinin daha yüksek puanla seçildiğini söyledi.

 

Prof. Dr. Kibar: “Çukurova Üniversitesi’nin Kuruluşunun Temeli Ziraat Fakültesi”

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar da Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşunun temelini oluşturan iki fakülteden ilki olan Ziraat Fakültesi’nin kuruluş çalışmalarının 1967 yılında başladığını belirterek, ÇÜ Ziraat Fakültesi’nin ve Üniversite gibi büyük bir kurumun kurulması, gelişmesi ve Ülkemizin sayılı Üniversiteleri arasında yer almasının kolay bir süreç olmadığını söyledi.

“Bugüne Kadar Ziraat Fakültemizden 14 Bin Mezun Verdik.”

Ankara Üniversitesi Adana Ziraat Fakültesi ile Atatürk Üniversitesi Çukurova Tıp Fakültesi’nin bir araya gelerek oluşturduğu Çukurova Üniversitesi’nin 30 Kasım 1973’te, Türkiye’nin 11. üniversitesi olarak Seyhan Baraj Gölü’nün doğu yakasında 22.000 dekar arazi üzerinde kurulduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kibar, “3 Aralık 1973’te Prof. Dr. Mithat Özsan rektörlük görevine başladığında kadromuzda sadece 24 öğretim üyesi vardı. Bunun 8’i profesör, 16’sı doçent idi. 1973 – 1974 Eğitim Öğretim yılında mevcut olan iki fakültemizdeki öğrenci sayımız ise 33 idi. Ziraat Fakültemiz ilk kurulduğu yıl içinde Adana şehir merkezinde bir daire kiralamak suretiyle çalışmalarına başlamıştır. Daha sonra Ziraat Meslek Lisesi binalarına yerleşmiş ve 1974 yılında da şu anda üzerinde bulunduğumuz kampüs alanımızdaki yerine taşınmıştır.  Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşunda yer alan Ziraat Fakültemiz, güçlü akademik ve idari kadrosu ile ülkemizin en önde gelen ziraat fakülteleri arasındadır.  Kurulduğu günden itibaren binlerce araştırma projesi yürüten Ziraat Fakültesi, yetiştirdiği 14 binin üzerinde ziraat mühendisi, gıda mühendisi ve peyzaj mimarı ile ülkemizin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamada önemli katkılar sunan, ülkemiz tarım sektörünün gelişmesinde önemli bir rol üstlenmiş bulunan Ziraat Fakültesi, güçlü akademik ve idari kadrosu ile ülkemizin en önde gelen ziraat fakülteleri arasında bulunmaktadır.” dedi.

 

Sözlü: “Çukurova Üniversitesi Adana İçin Gurur Kaynağı”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Üniversitesi’nin Adana için gurur kaynağı olduğunu belirterek, kendisinin de Ziraat Mühendisi olduğuna dikkat çekerek ziraatın ülkemizin kalkınmasında rolünün önemli olduğunu söyledi. Üniversitelerin bilim üreten ülkelerin dünyayı yönettiğine vurgu yapan Sözlü, Çukurova Üniversitesi’nin ve Ziraat Fakültesi’nin Adana için çok önemli olduğunu belirtti.

Hanlar: “50 Yıl Önce Bu Bereketli Topraklara Yapılan En Önemli Yatırım Ziraat Fakültesidir.”
Vali Yardımcısı Hanlar İden ise bölgemizin tarımsal ve sosyo-ekonomik gelişimine katkı yapan, aynı zamanda ülke ekonomisinin gelişmesine ve uluslararası anlamda tarımsal araştırmalara katkı sağlayan bir Ziraat Fakültesinin 50.  kuruluş yıl dönümünü kutladıklarını söyledi. Vali Yardımcısı İden konuşmasına şöyle devam etti;

“Ülkemizde tarım sektörü, toplumumuzun temel beslenme gereksinimlerini karşılayan, ülke genelinde istidam sağlayan, sanayiye ham madde sunan, ihracat ile ülkemize döviz getiren milli ekonomimizin temel sektörlerinden biri. Çukurova Bölgemiz, verimli toprakları ve sulama olanakları ile ülkenin en önemli tarım alanlarının başında geliyor. 50 yıl önce bu bereketli topraklara yapılan en önemli yatırım ise Ziraat Fakültesi’nin kurulmasıdır.”

Açılış konuşmalarının ardından kurucu dekanlar ile bölümleri tanıtan sinevizyon sunumunun izlenmesiyle kurucu dekanlara plaket takdim edildi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin 50. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilen  “Çukurova’da Tarım” fotoğraf yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri taktım edildi. Etkinlik panel ve söyleşilerin ardından anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

 

 

 

kişi ziyaret etmiştir

 



Çukurova Üniversitesi Haber Merkezi